De koers van de bitcoin steeg vanochtend naar nieuwe recordhoogte, nu de handel in futures van start is gegaan. Waardeschommelingen en sterk gestegen transactiekosten stellen online acceptanten voor de keus: gaan ze door met de populaire cryptomunt, of niet?

Afgelopen week staakte Steam de betalingen met bitcoins. ‘Onhoudbaar’, aldus de populaire gameswebwinkel. De waarde van de munt was altijd al volatiel, aldus het bedrijf op zijn Steam Blog, maar deze was in de afgelopen maanden ‘extreem geworden’. Een felle koersdaling kan bij een lange verwerkingstijd leiden tot een financiële strop.

Ander argument: sinds gamebedrijf en uitgever Valve, eigenaar van Steam, twee jaar geleden begon met de bitcoin-acceptatie, zijn de transactiekosten bijna verhonderdvoudigd, van gemiddeld zo’n 20 dollarcent tot bijna 20 dollar.

Unfortunately, Valve has no control over the amount of the fee. These fees result in unreasonably high costs for purchasing games when paying with Bitcoin. The high transaction fees cause even greater problems when the value of Bitcoin itself drops dramatically.

Ruim duizend .nl-websites

De Stichting Internet Domeinregistratie (SIDN) telde eind juni ruim duizend .nl-websites die bitcoins accepteren. Tot de pioniers in de lage landen behoren Deonlinedrogist.nl, die tegenwoordig ook het Nederlandse ‘bitcoin-alternatief’ Gulden aanbiedt, en Thuisbezorgd.nl. Een woordvoerster vertelde aan Het Financieele Dagblad dat het maaltijdenplatform, anders dan bijvoorbeeld Steam, geen koersrisico loopt: ‘We accepteren geen bitcoins, maar betalingen die via Bitpay lopen.’ Het gaat om minder dan een half procent van de orders.

Experimenteren

Het FD merkt op dat veel webwinkels die eerder bitcoins aanboden daarmee weer zijn gestopt, waaronder FonQ. Het aantal betalingen was gering, partner Adyen stopte met de ondersteuning en de online retailer vond ‘het zelf niet de moeite om het te gaan regelen’. Volgens Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, willen acceptanten van bitcoins vooral ervaring opdoen met de cryptomunt. Hij ontraadt webwinkeliers overigens nu aan zo’n experiment te beginnen, omdat er ‘een zweem van criminaliteit’ hangt rond bitcoins.

Bron: Twinkle

HorlogesThuiswinkel